UPTET Sample Paper 2017-2018: UPTET 2017 Previous Model Papers Download

UPTET Sample Paper 2017-2018 – UPTET Previous Year Question Papers PDF Download 

Candidates who applied for Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test can prepare for the upcoming exam using our UPTET Sample Paper. The candidates are invited to download the free model question papers in a PDF format on this page. Crack the UPTET Exam by practising from the sample papers to have a better understanding of scoring and questioning patterns. Prepare for the exam through regular study, and do self-assessment by practising with the UPTET Sample Paper 2017. Go through the additional details of this page and download all the latest UPTET Model Question Papers for success in the exam.

UPTET Sample Paper

Go through the below provided UPTET exam pattern and understand the scoring scheme and complete syllabus of each section. Our website team has created this page with the UPTET sample paper, exam pattern, and download links for previous year solved question and answers. Bookmark, download, print,  and practise with the latest UPTET Sample Paper 2018 to crack the highly competitive and challenging UPTET Exam.

Check Now:

UPTET Sample Paper:

Sample papers are indicative of the type of questions and the possible answer choices from different topics or subjects. Take a look at few questions and answers to get an idea of standard of questioning and types of possible answers.

Download UPTET Paper 1 Previous Year Papers:

UP Teachers Eligibility Test Sample Question Model Papers 1 Get Here,

UP TET Sample Question Model Papers 2 Get Here,

UP TET 2017 Sample Question Model Papers 2 Get Here,

Subject Previous Year Papers
Child development and pedagogy Get Details
English Language I (Tamil) Get Details
English Language II Get Details
Environmental Studies Get Details
Mathematics Get Details

UPTET Model Papers:

UPTET Sample Paper of Paper 1 Download Here
UPTET Sample Paper of Paper 2 Download Here

Pedagogy:

Q1) Into which of the group “Blackboard” could be included?

  1. Audio-visual aid
  2. Audio aid
  3. Visual aid
  4. None of above

Ans: 3
Q2) Teachers behaviour should be-

  1. Idealistic
  2. Directive
  3. Administrative
  4. Instructive

Ans: 1

Languages:

Q3) Which is the antonym of “Sweet”?

  1. Hot
  2. Salty
  3. Spicy
  4. Bitter

Ans: 4

Q4) Which suffix should be used with the words spoon, mouth-

  1. ing
  2. er
  3. ful
  4. ly

Ans 3

Math And Science:

Q1) One crore is equal to

  1. 100 Iacs
  2. 1000 lacs
  3. 10 lacs
  4. 100 thousands

Ans: 1

Q2) Tobacco addiction is due to

  1. Cocaine
  2. Caffeine
  3. Nicotine
  4. Histamine

Ans: 3

Q3) How many wheels are there in 10 bicycles?

  1. 15
  2. 20
  3. 30
  4. 33

Ans: 2

Social And Environmental Studies:

Q1) What are the minimum ages for marriage of boys and girls in india ?

  1. 21 years and 18 years
  2. 18 years and 21 years
  3. 18 years and 18 years
  4. 18 years and 18 years

Ans: 1
Q2) How many members of Rajya Sabha are nominated by the President?

  1. 12
  2. 18
  3. 20
  4. 22

Ans: 1

UPTET Exam Pattern:

UPTET Exam has two papers with the almost the same syllabus and the exam pattern in both papers includes multiple choice questions. The objective questions have four answer choices and candidates are mandated to select only one answer which they deem is the most correct. Take a look at the exam pattern for UPTET Paper I and UPTET Paper II here-

Paper I :

S. No Paper Name Max Ques. Max Marks
1 Child development and pedagogy 30 30
2 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
3 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
4 Mathematics 30 30
5 Environmental Studies 30 30
Total 150 150

Paper II:

S. No. Paper Name Max Ques. Max Marks
1 Child development and pedagogy 30 30
2 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
3 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
4 Mathematics & Science 60 60
5 Social Studies 60 60
Total 210 210

Practice the above mentioned UPTET Solved Question Papers along with a large number of previous year papers during preparation. Look for scoring opportunities and assess your strong and weak subjects from the syllabus to redouble your efforts. Candidates who strive intelligently can succeed in the Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test for a rewarding career.

Conclusion:

We sincerely hope that the above listed details of UPTET are useful to the aspiring candidates.  We welcome your feedback on the information provided on this page regarding UPTET Sample Paper 2017–2018. Stay in touch with our web portal and check the latest online UPTET Model Papers in a periodic manner. Feel free and provide your feedback in the form of comment, suggestion, criticism, or just ask a query. We will be glad to assist soon!

 

Advertisement
Enter your E-mail Address below for Free Jobs & News Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email
Categories
Updated: September 15, 2017 — 5:56 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2017 CareersPlus Sitemap | About Us | Privacy Policy | Disclaimer | Contact Us