TISSNET Sample Paper 2018 – TISSNET Previous Question Papers PDF

TISSNET Sample Paper 2017

Candidates who are looking forward at applying for the National Entrance Test conducted by Tata Institute of Social Sciences  are informed to download the TISSNET Sample Paper is available in this page.

TISSNET Sample Paper

What is TISSNET?

National Entrance Test (NET) is a national level Entrance exam conducted by Tata Institute of Social Sciences (TISS) to give admission in Masters Programmes in Hyderabad, Guwahati, Mumbai, IMHST Chennai, Tuljapur, MHAT Calicut and G-SET Ranchi campuses.

The entrance exam includes objective questions from different areas like Logical Reasoning, Social Sensitivity, Analytical Ability and Knowledge on Contemporary issues. Candidates who are appearing for the exam will get 100 minutes (1 hour & 40 minutes) for completing their papers.

TISSNET Exam Pattern 2018:

It is important for the candidates to go through the below mentioned TISS 2018 Exam Pattern for the acknowledgement of the marking scheme!!

  • Candidates will be given 100 minutes (1 hour and 40 minutes) to solve the question paper.
  • Exam will be a computer based test.
  • Contenders will have to answer 100 questions of 100 marks in the examination.
  • There will be three sections such as English Proficiency, Maths & Logical Reasoning and General Awareness.
  • +1 will be given for every right answer.
  • There won’t be any negative marking for incorrect answers.
Sections Topics Number of Questions
Section A General Awareness 40
Section B English Proficiency 30
Section C Maths & Logical Reasoning 30
Total Number of Questions 100

TISSNET Sample Paper

TISSNET Question Paper Download Here
TISSNET Previous Year Sample Paper Download Here
TISSNET Sample Paper Download Here
TISSNET Sample Question Paper Download Here

Do you have knowledge about TISSNET Sample Question Paper?

While preparing for the examination, sometimes candidates have to waste their valuable time in looking for the right material. Well, you can check TISSNET Questions with right answers mentioned below which can give them the estimated idea of the question came in previous the examination.

Question 1. What is the abbreviation on the Rights of the Child for the United Nations Convention?

  1. CEDAW
  2. CRC
  3. UNCRPD
  4. UNHCR

Answers: B

Question 2. Love: Infatuation

  1. Youth: fancy
  2. Interest:Obsession
  3. June: Wedding
  4. Romance: Song

Answers: B

Question 3. Bees produce glue to —– their hives appears to contain antibiotic substances.

  1. Collect
  2. Design
  3. Build
  4. Decorate

Answers: C

Question 4. What can be the lowest positive integer divisible by each of the integers 1 through 9, inclusive?

  1. 2520
  2. 5040
  3. 362880
  4. 15120

Answers: A

Question 5. If the tax on a particular item is 5 percent on the portion of the total value of the item in excess of Rs. 5000. The amount of tax paid is Rs. 117.5, what will be the total value of the item?

  1. 5,005
  2. 5,118
  3. 7,350
  4. 7,850

Answers: C

Question 6. The politicians were called by the President not to_________ themselves with parochial and communal forces.

  1. Counter
  2. Favour
  3. Align
  4. Confront

Answers: C

Question 7. Work expands so as to fill the time available for its completion — Explain the sentence.

  1. The more work there is to be done, the more time needed.
  2. Whatever time is available for a given amount of work, all of it will be used.
  3. If you have more time you can do some work.
  4. If you have some important work to do, you should always have some additional time.

Answers: B

Question 8. Rationed

  1. Incapable
  2. intolerable
  3. Untidy
  4. Unrestricted

Answers: D

Question 9. Who is Javed Abidi?

  1. Trade union leader
  2. President of the Youth Congress
  3. Disability rights activist
  4. Muslim rights activist

Answers: C

Question 10. If there are 100 students in a class. Out of them, 60 students can speak Hindi, 55 students can speak English, and 15 can speak both languages. So, how many of them in the class can speak only Hindi?

  1. 30
  2. 40
  3. 45
  4. 60

Answers: C

Question 11. If 10 identical machines are running at a constant rate and are able to produce 500 parts per minute, the how many parts can 15 such machines produce if they run for 5 minutes?

  1. 3,750
  2. 37,500
  3. 1,667
  4. 15,000

Answers: A

Question 12. What is the name of the Company responsible for the Bhopal Gas Tragedy of 1984?

  1. Hindustan Lever
  2. Procter and Gamble
  3. Union Carbide
  4. BPCL

Answers: C

Question 13. Kitchen: Stove

  1. Window: bedroom
  2. Bathroom:Sink
  3. Television: living room
  4. Trunk: attic

Answers: B

Question 14. Stringent

  1. Habitable
  2. Incorruptible
  3. Inert
  4. Flexible

Answers: D

Question 15.  The Padmanabhaswamy Temple in Thiruvananthapuram city of Kerala is dedicated to which Lord?

  1. Lord Shiva
  2. Lord Vishnu
  3. Lord Brahma
  4. Lord Rama

Answers: B

Question 16. What if the time to be spent on some work increases?

  1. The work is done smoothly.
  2. The work is done leisurely.
  3. Work consumes all the time.
  4. The work needs additional time.

Answers: C

Question 17. Guess the program launched by Government of India in the year 2001 for universalisation of elementary education?

  1. District Primary Education Program
  2. Mahila Shikshan Kendras
  3. National Literacy Mission
  4. Sarva Shiksha Abhiyan

Answers: D

Question 18. If a car runs from Mumbai to Pune at an average speed of 50 km/hr and back at an average speed of 75 km/hr. The distance from Mumbai to Pune is 150 km, then what will be the average speed for the round trip from Mumbai to Pune and back?

  1. 60 km/hr
  2. 5 km/hr
  3. 65 km/hr
  4. 5 km/hr

Answers: A

Important Dates:

Particulars Date
Start Date September, 2017
End Date First/ second week December, 2017

Important Links:

Official Website – http://www.tiss.edu/

Have a look on Some Imp Links

TISSNET Notification TISSNET Result
Latest Job notifications Interview Questions

 

Advertisement
Enter your E-mail Address below for Free Jobs & News Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email
Categories
Updated: October 3, 2017 — 10:38 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2017 CareersPlus Sitemap | About Us | Privacy Policy | Disclaimer | Contact Us